Bebek-Psikiyatri

Bebek Psikiyatri

Bebek Psikiyatrisi Kimdir?

Bebek psikiyatrisi, bu alanda tıp eğitimi almış, bebek ruh sağlığı üzerinde uzmanlığı olan kişiler için kullanılan ifadedir. Bebek ruh sağlığı hakkında başvurulan bu uzmanlar, insan hayatının içinde önemli bir evre olan bebeklik dönemi ile ilgili sorun ve rahatsızlıkların çözümünde aktif rol oynarlar. Bebek psikiyatrisinin insanlara destek olması için bebeklerin mutlaka sorun yaşaması gerekmez. Bebek psikiyatri aileler tarafından her zaman başvurabilir bir alandır. İnsanın hayatı boyunca gösterdiği eğilimlerin birçoğunda bebeklik döneminin izleri vardır.Sorun  ne kadar erken yaşta olursa insan üzerinde izler bırakma etkisi de o kadar fazla olmaktadır. Bebeklerin de bazı psikolojik sorunlar yaşayabileceğini biliyor muydunuz? Bebek psikiyatri, 0-4 yaş arasında olan tüm bebeklerin tedavilerinde etkin rol oynayabilmektedir. Akabinde tedavi sürecinde olan ve 4 yaşını geçen bebekler için de çocukluk döneminde tedavileri bebek psikiyatrisi tarafından sürdürülmeye devam edilmektedir.

Bebek Psikiyatri Muayenesi Nasıl Olur?

Bebek psikiyatri muayenesi en uygun koşullarda aynalı oda denilen hekim tarafından izlendiğinden hebersizce çocuğun bir odada rahatça annesiyle oynayıp iletişim halinde olduğu odada yapılmalıdır. Bu muayenede hekim aynalı odanın diğer tarafında durur, çocuk ve anne aynanın diğer tarafında etkileşim içerisine girer. Türkiye’de nadir üniveristelerde olan bu aynalı oda uygulaması kliniğimizde bulunmaktadır. Ankara’daki özel kliniklerdeki tek merkezdir. Bebek psikoloğu birçok insan için pek bilinmese de tıpta yeri olan ve insan hayatı üzerinde önemli etkileri olan bir alandır. Bebekler, yaşadıkları sıkıntılar ve sorunlar hakkında kendilerini ifade edemezler. Bebeklerin yaşadıkları rahatsızlıkların çözümü için, aileler bebek psikiyatrisine başvurmaktadır.

Bebek Psikiyatri Hangi Rahatsızlıklar İle İlgilenir?

Yaşamın bebeklik evresi insanlar tarafından pek fazla önemsenmese de birçok ruhsal sıkıntının başladığı dönemdir. İnsanın anne rahmine düştüğü andan itibaren ruh sağlığı şekillenmeye başlar. Bu süreçte bebekler yeni bir dünya ile karşılaşır, yaşadığı her ay için farklı birçok yenilikle karşılaşır ve bu yenilikler karşısında stres yaşar. Bu yeniliklere uyum sağlayıp adapte olmakta her zaman başarılı olamayabilir. Özellikle son yıllarda bebek psikiyatriye başvurulan bazı sorunlar karşısında ebeveynler bilinçlenmeye başlamıştır.  Ayrıca bu yaş döneminde otizm, konuşma gecikmesi, gelişim geriliği gibi tıbbi durumların tespitini ve takibini yapar.

Bebek Psikiyatri Doktoru Tarafından İlgilenilen Bazı Rahatsızlıklar

Bebek psikiyatri doktoru; otizm, gelişim geriliği, konuşma gecikmesi, uyku bozuklukları, tuvalet alışkanlığı sorunu, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite sorunu, fiziksel nedeni olmayan fakat bebekte fark edilen vücut ağrısı belirtileri, kaygı bozuklukları gibi rahatsızlıklar bebeklerin sıklıkla yaşadığı bazen atlatabildiği bazen ise bu süreçlerde başarılı olamadıkları rahatsızlıklardan bazılarıdır. Bebek psikiyatri bu ve bunun gibi birçok rahatsızlık ile ilgilenerek çocukların yaşadığı ruhsal kaynaklı sıkıntıların tedavi sürecini gerçekleştirir.

Bebek Psikiyatrisi Doktoru İle Rahatsızlıklar Nasıl Çözümlenir?

Bebek psikiyatrisi doktoru, bebeğin dışa vurduğu davranış ve sıkıntılı hareketlere bağlı olarak farklı tedavi yöntemler uygular. Psikiyatri öncelikle bebeğin rahatsızlığının kavranması ve tanı koyulması sürecini tamamlar. Tanı koymak için bebek bir süre gözlemlenir ve belli tetkikler yapılır. Bebeğin içinde bulunduğu rahatsız durum tanımlandıktan sonra tedavi sürecinin seyri belirlenir. Bebekte gözle görülen herhangi bir sıkıntı olmasa bile bebek psikiyatri servisi bebeğin ailesine danışmanlık hizmeti verebilir, bebeği karşılaşabileceği rahatsızlıklardan korumak için bir süreç de takip edebilir. Eğer bebek herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olmamasına rağmen rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa bebek psikiyatri tarafından bebeğin bu rahatsızlıktan kurtulabilmesi için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bebek için en uygun olanı tercih edilir.