Özgüven Sorunları (Sosyal Fobi)
Sosyal Fobi nedir?
Yabancılara ve ya sosyal durumlarda tedirgin olma, endişe duyma sosyal fobi olarak tanımlanmaktadır. Bu çocuklar genellikle özgüven sorunu yaşarlar, çekingendirler, utangaçtırlar ve kendilerini ifade etmede zorlanırlar. Bu kişiler sürekli diğer insanlar tarafından yargılanacağı endişesini taşırlar( öğretmen bana kızar, komşumuz beni tersler gibi). Bu nedenden dolayı çoğu zaman konuşmamayı, göz teması kurmamayı tercih ederler. Utangaçlık yaşadıklarında vücutlarında çarpıntı, ateş basması, terleme, titreme gibi belirtiler olur. Bu nedenle kendilerini sosyal durumlardan uzak tutarlar ve içe çekilirler. Eğer bu ve buna benzer belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurunuz.
Sosyal fobi ne sıklıkta görülür? Nadir bir durum mudur?
Sosyal fobinin okul çağındaki her 5 çocuktan 1’ini etkilediği görülmektedir. Çevre ve aile tarafından bu durum çoğu zaman bir sorun olarak algılanmaz ve kişinin mizaç ve karakteri olarak yorumlanabilir. Oldukça sık görülen bu durum çocuğun ve ya gencin hayat kalitesini çok etkiler, kendi performansını (soyal yada akademik) göstermesini engeller.
Özgüven Sorunları (sosyal fobi) nasıl tedavi edilir? Tedavi edilmezse ne olur?
Sosyal fobi teşhisi çocuk psikiyatrsiti tarafından ayrıntılı anamnez ve değerlendirmeler ile konulur. Çocuk ve ergenlerde sosyal fobi sorununda öncelikli tedavi terapi ( konuşarak tedavi) yaklaşımlarıdır. Çocuk ve ergenlerdeki sosyal fobide birinci basamak tedavi Bilişsel Davranışçı Terapidir. Daha nadir durumlarda ilaç tedavileri gündeme gelse de uygun şekilde terapi alan hastalarda büyük oranda yanıt alınmaktadır.
Sosyal fobi kendiliğinden geçen bir durum değildir. Çoğu zaman yaşla birlikte ilerler. Çocuğun yaşı arttıkça sosyal beklentiler artmakta ve hayat kalitesindeki etkilenme daha çok olmaktadır( 6 yaşındaki bir çocuğun komşusuna selam vermemesi çok anormal olarak değerlendirilmezken, bir ergenin bu şekilde davranması tuhaf karşılanbilir.) Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar sosyal fobinin tedavi edilmediği durumlarda daha ciddi kaygı bozukluklarına ve depresyona dönüşebileceğini göstermektedir. Eğer çocuğunuzda buna benzer belirtiler gözlemliyorsanız mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıklarına başvurunuz.