Psikanalitik-Yonelimli-Psikoterapi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi Nedir?

Klasik psikanaliz geleneği tarafından kullanılan psikanalitik yönelimli terapi kişisel deneyimleri baz alır. Yaşamımız boyunca yaşadığımız deneyimler hayatımızı şekillendirir ve yönlendirir. Psikolojik rahatsızlıkların nedeni kişisel deneyimler olarak görülmektedir. Psikanalitik yönelimli psikoterapi tarafları için ortaya çıkan psikolojik vakalarda neden olarak yaşantıda meydana gelen deneyimler görülür. Bu nedenle kişilerin hayatlarının ilk birkaç yılı çok önemlidir.

Deneyimlerin Önemi

Psikanalitik yönelimli psikoterapi yöntemini kullananlar için deneyimler oldukça önemlidir. Kişilerin yaşamları boyunca edindikleri deneyimler içselleştirilir. İçselleştirilen her bir deneyim davranışlar üzerinde bilinçdışı olarak etki eder. Bu nedenle her bir bireyin tutumu ve zihniyetini incelerken geçmiş yaşantısındaki deneyimleri incelenir. Bir örnek vermek gerekirse herhangi bir aşırı korku veya utangaçlık sorunu yaşayan bir bireyin tutumunun arkasında daha önce hayatı içerisinde yaşadığı bir deneyim yatmaktadır. Duygusal davranışların birçoğu bilinçdışı olarak meydana gelmektedir. Bireyleri birbirinden ayıran en büyük faktörlerden biri de yaşanmışlıklardır. Her birey farklı doğmasına rağmen birbiri arasındaki asıl farklılık anne rahmine düştüğü andan itibaren yaşadığı deneyimler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Yaşamımız boyunca bilincimiz dışında çatışmalar yaşarız. Yaşadığımız çatışmaların temel nedeni ise deneyimlerimizdir. Biriktirdiğimiz birçok deneyim bazen bilinçdışında çatışma yaşamamıza neden olmaktadır. Kişiliğimizin genel yapısı ve davranış kalıplarımızı oluşturan temel faktörler de deneyimlerdir.

Psikanalitik Yönelimli Psikoterapi ve Deneyimler

Uzman kişi psikanalitik yönelimli psikoterapi sırasında hastanın deneyimlerinden ve davranış kalıplarından faydalanarak bilinçdışı süreçleri fark etmeyi hedefler. Bu süreç bilinçdışında olduğu için hasta tarafından fark edilemez. Ancak alanında uzman bir psikoterapist tarafından çözümlenebilir.

Psikanalik Yönelimli Psikoterapi ve Psikanalist Tutumu

Psikanalistin tutumu psikanalitik yönelimli psikoterapi seansı sırasında oldukça nötrdür. Genellikle soru sorduktan sonra hastanın cevaplarını kesmez ve eleştiri yapmaz. Bu aşamada analiz yaparak ilerler. Seans sırasında hastanın davranış kalıpları hakkında bilgi sahibi olunur. Psikanalist süreç içerisinde davranış kalıplarının nedenlerini ve geçmişte yaşanan olumsuz herhangi bir deneyim olup olmadığını sorgular. Deneyimlerin şu an ki davranış kalıpları üzerindeki etkisini çözmeyi hedefler. Psikanalist tarafından sorunun kaynağı tespit edildikten sonra tedavi yollarına başvurulur. Özellikle sorunların kaynağının tespiti sırasında sıklıkla psikanalitik yönelimli psikoterapi uygulanır. Psikanalitik yönelimli psikoterapi tarihçesine bakıldığında en eski terapi yöntemlerindendir ve kendisinden sonraki birçok terapi yönteminin temelini oluşturmuştur. Bireyin mevcut sorunlarını yaşamının sadece bir dönemine bakarak açıklamak değil geçmiş yaşantılarıyla birleştirerek tanımlanması temeline dayanmaktadır. Bireyin biyolojik oluşumundan gelişimine ve olgunlaşma sürecine kadarki tüm evreleri detaylı inceleyen psikodinamik yaklaşım çocukluk döneminde anne babayla kurulan ilişkileri temel almaktadır. Mutsuzluğa neden olan ilişkilerin ve davranışların temeline inilir ve hastaların bunların farkına varıp iç görü kazanması sağlanır. Bu doğrultuda terapist hastanın çocukluğundan başlayarak yaşadığı tecrübeleri ve deneyimleri dinler ve inceler.