ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Öğrenme güçlüğü kişilerin bazı alanlarda yeteneklerini kullanmakta zorluk çekmelerini anlatan bir bozıkluk çeşididir. Genellikle okuma yazma, konuşma, problem çözme, mantık yürütme veya matematik alanında yaşıtlarına göre zorluk çeken bireylerde öğrenme güçlüğünden şüphelenmek gerekir. Öğrenme güçlüğü şüphesi duyulduğunda mutlaka uzman desteği alınmalı ve gerekli testler gerçekleştirilerek tanı koyulmalıdır.
Öğrenme Güçlüğü Neden Ortaya Çıkar?
Öğrenme güçlüğünün ortaya çıkma nedeni bilimsel olarak tam anlamı ile bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar kişilerin beyin yapılarında farklılaşma olabileceği bu nedenle işlevsel farklılıklar olabileceğini göstermektedir. Beyin yapısında meydana gelen işlevsel farklılıklar sonradan ortaya çıkan bir durum değildir. Rahatsızlık kalıtımsal ve genetiktir. Bu nedenle ailede başka bireylerde öğrenme güçlüğü tanısı koyulmuş ise diğer fertlerin de bu rahatsızlık ile karşılaşma ihtimalleri normal bireylere göre çok daha fazladır.
Yapılan araştırmalar kalıtımsal nedenlerin yanında küçük bir olasılık ile doğum öncesinde veya hemen sonrasında yaşanan sorunların da öğrenme güçlüğü üzerinde etkileri olduğunu belirtmektedir. Bu da doğumda oksijensiz kalma, hamilelik sürecinde alkol ve sigara tüketimi bu durumdan sorumlu tutulan faktörlerdendir.
Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Okul öncesi dönemde çocuklarda konuşma süreçlerinde gecikme, dil öğreniminde normalden fazla zorluk yaşanması, ince ve kalın motor hareketlerinin gelişme sürecinin yavaş olması gibi nedenler öğrenme güçlüğü belirtilerine işaret etmektedir.
Öte yandan ilköğretim düzeyindeki çocuklarda ortaya çıkan öğrenme güçlüğü belirtileri ise; dil öğrenimi ve basit sayısal işlemleri gerçekleştirmede zorluk çekmek, kelimeleri soldan okumak, saat öğreniminde zorluk çekmek, yönleri öğrenmekte zorluk yaşamak, bedensel hareketlere anlam atfedememe, yazı yazmak istememek, verilen ev ödevlerini unutarak yapmamak gibi nedenlerdir.