okul-fobisi-nedir-neden-ortaya-cıkar

Okul Fobisi Nedir-Neden Ortaya Çıkar

Okul Fobisi Nedir? Neden Ortaya Çıkar?

Okul fobisi günümüzde birçok çocuğun yaşadığı, hem ebeveynler hem de çocuklar için ciddi anlamda sorun teşkil eden psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Okul fobisi temelde çocuğun okula gitmemek için direnmesi, okuldan kaçmak için farklı yollara başvurması ve en nihayetinde okuldan korkmasına verilen genel isimdir. Okul fobisi ile karşı karşıya olan çocuklarda aslında korkunun ana nedeni çocuğun kendini rahat ve iyi hissettiği yuvasından ayrılacağı korkusudur. Bilinmeyen ve yeni ortamlar kimi zaman çocuklar için korkutucu olabilmektedir. Bu nedenle okul fobisi gibi psikolojik rahatsızlıklar fark edilir edilmez tedavi edilmelidir. Peki okul fobisi neden ortaya çıkar? Okul fobisi nasıl tedavi edilir?

Okul Fobisi Neden Ortaya Çıkar?

Okul fobisi ortaya çıkma nedenleri temelde çocuklarda ortak görülen bazı faktörlerdir. Bunlardan biri anneden ayrılma durumudur. Anne çocuk için her zaman güvenli bir sığınak olarak görülür. Bu nedenle anneden ve evden uzaklaşmak çocuklar için kimi zaman zor olabilmektedir. Çocuğun her zaman yanında bulunan ebeveyninden ayrılacak olduğunu fark etmesi beraberinde çocukta korku duygusunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Okul fobisi tedavi edilmez ise ilerleyen süreçlerde de çocuğun okula gittiği her dönem varlığını sürdürmektedir. Okul fobisinin ortaya çıkmasında etkili olan bazı faktörler aşağıdaki gibidir;

  • Uzun süre boyunca okula gitmemek,
  • Çocukların eğitmenlerinde meydana gelen değişiklik,
  • Öğretmen ile öğrenci arasında sorun yaşanması,
  • Çocukların arkadaş ortamına girememesi,
  • Okulda meydana gelen psikolojik hasara neden olabilecek olaylar,
  • Ailenin çocuğa ve okula karşı tutumu.

Okul Fobisi Nasıl Tedavi Edilir?

Okul fobisi tedavi yolları aslında oldukça sık kullanılan yöntemler bütünü olarak değerlendirilebilir. Bir çocuğun okul fobisi ile karşı karşıya olduğunu fark eden ebeveynler mutlaka uzman desteği almalıdır. Beraberinde okul fobisinin neden ortaya çıktığı tespit edilir ve tedavi yolları araştırılır. Çocuğun okuldan korkmasına neden olan faktörler göz önünde bulundurularak uzman ile çocuk arasında düzenli olarak terapiler gerçekleştirilir. Bu terapilerin amacı çocuk için hazırlanan destek planını faaliyete koymaktır. Bir anlamda çocuğun okul fobisini yenmesi ancak kendi kabulü ile gerçekleşeceğinden uzmanlar tarafından bu sürecin daha hızlı ve daha kolay olması mümkün hale getirilebilmektedir.