Dikkat-Eksikligi-Hiperaktivite-Bozuklugu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ( DEHB ) nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivete bozukluğu kişide dikkat süresinin kısa olması veya dağınıklığı ve aşırı hareketlilik belirtilerinin görüldüğü çocukluk çağında en sık görülen bozukluktur.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun görülme sıklığı nedir? Nadir bir hastalık mıdır?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun toplumda görülme sıklığına yönelik bir çok çalışma yapılmış ve iki önemli metananaliz ( bir çok verinin değerlendirildiği çalışmada) %5.29 ile  %5.9-%7.1 arasında değişen oranlar verilmiştir. 2019 yılında ülkemizde yürütülmüş çok merkezli bir çalışmada da %12.4 oranında görüldüğü tespit edilmiştir. Oranlar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 10 çocuktan birinde görülen, her sınıfta bu durumdan etkilenen 2-3 çocuk olduğu düşünülmektedir. Yani bilimsel veriler DEHB ‘nin nadir görülen bir hastalık olmadığını göstermektedir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun nedenleri nedir? Anne baba olarak ben neden olmuş olabilir miyim?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu genetik faktörlerin erken gelişimsel dönemde (hamilelikte)  çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucunda oluşur. İkiz, genetik çalışmaları ve evlat edinme çalışmaları DEHB’nin tıpta en yüksek genetik geçişe sahip hastalık olduğunu göstermektedir. DEHB yanlış anne baba ve ya öğretmen hatalarından kaynaklanan bir sorun değildir. Ama DEHB’li çocuğa karşı uygulanan yanlış tutumlar hastalığı kötüleştirebilir.

DEHB geçer mi?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan bireylerin yaklaşık %50’sinde belirtiler erişkinlik dönemde dahi devam etmektedir. Bir gurup çocukta da belirtiler yaşla birlikte düzelir.

DEHB tanısı nasıl konur?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından ayrıntılı bir psikiyatrik inceleme ve nöropsikolojk ve dikkat testleri ile değerlendirme sürecinden sonra tanı konulabilecek bir rahatsızlıktır. Elde edilen veriler uzman çocuk psikiyatrisi tarafınca değerlendirilir ve tanı konulur.  Psikolog, çocuk gelişimci vs. tanının konulmasında hekime yardımcı olsa da; DEHB tanısı bir çocuk ergen psikiyatristi tarafından konulmalıdır ve tedavi ve takibi planlanmalıdır.