internet-bagimliligi-ve-oyun-bagimliligi

İnternet Bağımlılığı ve Oyun Bağımlılığı

İnternet hayatımızı kolaylaştıran, mesafeleri kısaltan ve işleri hızlandıran mükemmel bir araç olmasının yanı sıra zaman çalan ve vakit kaybetmemizi sağlayan birçok girdiyi de içinde barındırmaktadır. Özellikle çocuklarda internet kullanımında aşırıya kaçmak çocukların gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. İnternet içerisinde içerik kontrolü sağlamak oldukça zor bir iş olduğu için çocukların kontrolsüz internet kullanımı yönelimlerinin olumsuz olmasına sebep olmaktadır. İnternet ve bilgisayar oyunlarında geçirilen aşırı süreler çocuklar üzerinde bir çeşit bağımlılık oluşturmaktadır. Bu bağımlılık türü de çocuklar üzerinde madde bağımlılığında olduğu gibi Eğitim, Sosyal, psikolojik ve Fizyolojik açıdan olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu durumda çocukların sorumluluklarını sahiplenen bireyler olmasının önüne geçmekte ve ileri yaşamlarında başarısızlıklara sebep olabilmektedir.

Hangi yaş döneminde çocuğumun ekran kullanımı ne kadar olmalıdır?

İnterneti aşırı kullanan ve oyunlarda çok zaman geçiren çocuklarda zamanı planlayamama, okula karşı isteksizlik, sosyal açıdan aile ve arkadaşlık ilişkilerinde zayıflama görülmektedir. Bilgisayar başında geçirilen zaman fiziksel aktivite zamanını azalttığı için çocuklarda motor becerilerin gelişmemesi, kas yoğunluğun az olması ve fiziksel kondisyonun düşmesi gibi sorunlar meydana gelmektedir. İnternet bağımlılığı olan çocuklarda internet bağlantısının kesildiğinde ve ya aile engellediğinde  meydana gelen sinirlilik durumu, davranış bozuklukları ile internete erişimi engellendiğinde yaşanan duygusal çöküntü ve depresyonda internet bağımlılığının psikolojik etkileri arasında bulunmaktadır. Peki internet ve oyun bağımlılığını nasıl önleriz ve nasıl yeneriz. İnternet bağımlılığını önlemek için alacağınız tedbirler bağımlılıktan kurtulmak için yapmanız gerekenlere göre daha kolaydır.

Ebeveynlere çocuklarının ekran ve internet kullanımlarını denetlemelerini öneriyoruz. Bu konuda kesin kurallarınız olmalı. Öncelikle yapmanız gereken çocuklar için ekran süresi belirlemek olacaktır. Ekran süresi bilgisayar başında geçireceği vaktin kontrol edilmesidir. En fazla bir saat ve sizin kontrolünüzde olmalıdır. Çocukların tek başlarına bir oda da kontrolsüz internet kullanımına izin vermeyin. Sosyal ağlarda hesap açmalarını kısıtlayarak internet bağımlılığının önüne geçebilirsiniz. Çocuklarınızla ebeveyn vakitleri oluşturarak bilgisayar ve internete alternatif eğlenceli vakit geçiriniz. Bu durumda çocukların internet eğilimi azalacaktır. Ancak internet bağımlılığı meydana gelmiş ve bu sorunla karşı karşıya iseniz çocuğunuza karşı bir uzman desteği ile yaklaşmanız büyük duygusal yıkımların engellenerek internet bağımlılığının azaltılmasını sağlayacaktır.

Çocukların teknolojiyi sağlıklı kullandıkları takdirde, doğru bilgiye ulaşım, akademik başarılarını arttırabilme gibi birçok avantaja sahip olabilmektedir. Bununla birlikte internet, telefon, bilgisayar, tablet gibi dijital araçlar denetimsiz, sınırsız ve amaçsız kullanıldığında; gündelik sorumlulukları aksattığında internetin kötüye kullanımı söz konusudur. Daha çok ekran başında vakit geçirme, daha önce geçirdiği sürenin kendisine yetmemesi ve ulaşımı engellediğinde aşırı tepki verme belirtileri görüldüğünde internet bağımlılığı oluşmaya başlamaktadır. İnternet bağımlılığına Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, depresyon, sosyal fobi gibi birçok farklı psikiyatrik hastalık eşlik edebilmektedir. Bu durumun aileler tarafından erken dönemde fark edilmesi ve uygun yardımı alması çok önemlidir. Bu konuyla ilgili tam bir görüş birliği olmamakla beraber 2 yaş döneminden önce hiç ekran kullanımının olmaması önerilir. 2-3 yaş döneminde günde yarım saatten, 3-6 yaş arasında 1 saatten, 6-12 yaş arası 1.5 saatten, 12-18 yaş arasında ise 2-2.5 saatten fazla ekran başında vakit geçirmek uygun görülmemektedir.