Kaka Kaçırma (Enkopresiz)
Kaka kaçırma olayı 5 yaş üzeri çocuklarda 3 aydan az olmamak üzere ayda en az bir kere görülen kaka kaçırma olaylarıdır. Kaka kaçırma kabızlıkla eşlik ettiği ve kabızlığın eşlik etmediği olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Kabızlığın eşlik ettiği kaçırmada çocuk gece ve gündüz olarak taşma şeklinde sürekli kaka kaçırma meydana gelir. Bunda en önemli etkenlerden birisi kaka yapma düzeninin doğru oluşturulmamasıdır. Ya da normal dışkılama düzeninin bozulması ile meydana gelebilmektedir. Kaka düzeninin bozulmasının sebepleri anne baba ayrılması, anaokuluna başlama, taşınma olabilir. Bu yüzden çocuk kakasını yapmak yerine tutmayı seçer ve kabızlıkla gelen kaka kaçırma olayları meydana gelebilir.
Kaka kaçırmaya yol açan fizyolojik bulgular gözlenmediyse bu problemin kaynağı psikolojik olarak değerlendirilmedir. Çocuklarda travmaya yol açan (cinsel istismar, ebeveyn ayrılıkları, boşanma, aile içi çatışma, kardeş doğumu, hastaneye yatma, anaokuluna başlama vb.) nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir. Özellikle boşanmış ailelerde çocuk ebeveyn ilişkileri iyi değilse bu durumda ebeveyn ile inatlaşma gibi sebeplerle çocuklarda kaka kaçırma durumu yaşanabilmektedir. Davranışsal terapi yardımı ile bu durumdan kurtulunabilir ve ebeveyn iletişimini güçlendirebilir. Fizyolojik sebeplerden kaynaklanan kaka kaçırmalarında ilaç ve diyet tedavileri de hekim kontrolünde uygulanan yöntemler arasındadır. Psikolojik etmenlerden kaynaklandığında yani fizyolojik sebepleri bulunamadığında çocuk ve bakımveren ebeveynlerin beraber terapi alması ve gerekli tavsiyeleri uygulaması gerekmektedir.
Kaka kaçırma meydana gelen çocuklarda bu soruna bağlı olarak ya da temel olarak karşı gelme bozukluğu, davranım bozukluğu, idrar kaçırma, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da gözlemlenebilmektedir. Cinsel istismarında neden olabileceği bu problem ile karşılaşan ebeveynlerin çocuklarını doktor kontrolüne götürmeleri fizyolojik sebepleri ile psikolojik sebeplerini araştırmaları gerekmektedir. Çocuklarda ilgi eksikliği olduğunu düşündükleri durumlarda dikkat çekme ve ilgi toplama çabaları da bu soruna neden olduğu görülmektedir. İyi bir çocuk iletişimi sağlanması durumunda bu sorunların daha az meydana geldiği ve çocukların daha az kaygı ile değişen durumlara kolay adapte olabildikleri gözlemlenmiştir.