aile-ici-siddet

Aile İçi Şiddet

Aile içi şiddet neredeyse her 3 aileden birinde yaşanan ve istenmeyen bir olumsuzluktur. Şiddet denilince akla ilk gelen şey fiziksel şiddet olsa da şiddetin farklı boyutları da bulunmaktadır. Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet gibi şiddet türlerine başvurulan ailelerde çocuklar şiddete doğrudan maruz kalmayıp tanık olsalar bile gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. Aile içi şiddete maruz kalan ve tanık olan çocuklarda sık rastlanan durumlar aşırı endişe halleri, korku, sık irkilme, dil gelişiminde gerileme, alt ıslatma, sinirlilik ve öfke nöbetleri, okulda başarısızlık ve intihar eğilimleri, yeme problemleri, kabus görme sorunlarıdır.

Aile içi şiddet durumları çocukların sorunu kendilerinde aramalarına da neden olmaktadır. “Annemi koruyamıyorum”, “nefret ediyorum”, “Bütün bu olanlar benim yüzümden” gibi iç konuşmalar yaparak sorunu kendisinde aramaktadır. Aile içi şiddete tanık olan çocuklarda şiddet eğilimi en sık görülen davranış bozukluğudur. Çünkü çocukların psikolojik olgunluk kapasiteleri karşılaşmış oldukları durumla baş edebilecek kadar gelişmiş  düzeyde olamayabilir. Bu yüzden çocuklarda bu durum taraflardan birini suçlama ya da arkadaşlarına karşı şiddet gösterme gibi durumlara da neden olabilmektedir. Çocuk gelişiminde şiddet olumsuz etkiler oluşturan çok önemli bir husustur ve özel ilgi gerektirmektedir. Çocuğun bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için uzman desteği almak önemlidir.

Aile içi şiddet durumlarında yapılan bir diğer yanlış tutum ise çocuğun taraf tutmasının istenmesi, çocuğun ara buluculuk yapması ve eş ile kurulan iletişimin çocuk üzerinden sağlanmasıdır. Ebeveynler arasında yaşananların çocuğa anlatılması çocuğun gelişiminde duygusal gelişimini ciddi ölçüde kötü etkilemektedir. Çocukta duygusal yıkımlara neden olan bu durum sebebi ile çocuklarda ansiyete (kaygı) bozuklukları, depresyon ve şiddete meyil gözlemlenir. Bu belirtileri gösteren çocukların psikoterapi ile sorunlardan kurtarılması ve gelişim süreçlerinin uzman kontrolünde devam etmesi gerekmektedir. Aile içi geçimsizlik durumlarında kendini sorumlu tutan çocuklarda intihara meyil ve asosyal davranış eğilimi çocukların yetişkinlik dönemlerinde zor bir hayat yaşamalarına neden olur. Çocuklarınızın sağlıklı psikolojik gelişimleri için aile içi hertürlü şiddetten kaçınmak ve çocuklarınıza karşı tutumlarınıza dikkat etmemiz gerekmektedir.