Çocuk Psikoloğu
Çocuk psikoloğu ve çocuk psikiyatrisi oldukça sık karıştırılan iki meslek grubudur. Bunun temel sebebi seslerin benzer olmasının yanı sıra iç içe geçmiş olan çalışma alanlarıdır. Çocuğunuzda bir sorun gördüğünüz zaman tanı koyma işlemini yapması gereken kişi çocuk psikiyatri uzmanıdır. Tıp biliminin bir dalı olan psikiyatri ruh ve sihir hastalıkları ve sağlığı konusunda çalışmalar yapar. Oysa psikoloji daha çok sosyal davranış ve düşünceler üzerine yoğunlaşmaktadır. Davranış ve düşünce bilimi olan psikoloji alanında uzman olan kişilere de psikolog denilir. Çocuk psikologları çocukların davranışsal ve düşünsel olarak karşılaştıkları problemleri çözmelerinde yardımcı olmaktadır. Bu yüzden çocuk psikoloğuna başvurmak için illa bir sorunun meydana gelmesini beklememek gerekir.
Çocuk psikoloğu ile takip edilen çocuk gelişim süreçleri çocuğunuzun daha etkin bir gelişim süreci yaşamasını sağlar. Davranışsal uyum bozukluklarında gerekli terapilerin uygulanmasında da çocuk psikologlarından gerekli eğitimi almış olan kişilerden yardım alınabilmektedir. Çocuk psikologları çocukların gelişim sürecinin etkin devam etmesini sağlamak için gözlemler yaparlar. Şüpheli durumlarda çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocukların gerekli tanıların konulması ve tedavinin düzenlenmesini sağlarlar. Çocuk psikoloğu olmak için bu alanda özel eğitim almış olmak gerekir. Çünkü yetişkin psikolojisi ve çocuk psikolojisi arasında farklar bulunmaktadır. Çocukluk dönemi iniş ve çıkışların yoğun yaşandığı zamanlardır. Dengeli bir birey olabilmek için çocukluk döneminde karşılaşılan problemlerin doğru yöntemlerle çözülmesi gerekir.
Çocuklarda uyku sorunları, okul fobisi, asosyal davranış eğilimi gibi birçok farklı sorunda psikologlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle DEHB (Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluk) tanısı konulan çocuklarda öğrenme güçlüğü gibi sorunların meydana gelmemesi için gerekli terapilerin uygulanmasında psikologlardan destek alabilirsiniz. Oyun terapileri, davranışçı ve bilişsel terapiler ve bilişsel davranışçı terapiler ile çocukların sorunların üstesinden daha kolay gelmesi sağlanır. Boşanmalar, taşınmalar, okul değişiklikleri, bakıcı değişimi, sınavlar gibi durumlar çocuklarda kaygı ve strese yol açabilmektedir. Bu süreçlerin uzman kontrolünde geçirilmesi çocukların sorunlarla daha kolay baş etmesine ve ileride ortaya çıkabilecek daha zorlu problemlerin çözülmesini sağlar. Çocuklarda kaygıya neden olan sorunların çözülmesinde uzman desteği alınmazsa çocuklar sorunlarla baş edemeyebilir ve birbirini tetikleyen uyku bozuklukları, depresyon gibi sorunlar beraberinde gelebilir.