cocuk-psikiyatri-bolumu-ankara

Çocuk Psikiyatri Bölümü Ankara

Çocuk psikiyatri bölümü 0-18 yaş arası bireylerin psikiyatrik durumları üzerinde çalışma yapan tıp bölümüdür. Psikiyatri bir tıp bilimidir. Bu yüzden psikiyatr bireylerde meydana gelen psikolojik problemlerin biyolojik etkilerini incelemektedir. Psikolog mu psikiyatr mı sorusuna gelecek olursak ebeveynler tarafından en çok merak edilen konu budur. Psikiyatr tanı koyma ve tedavi düzenlemede yetkili olan kişidir. Psikiyatr sadece ilaç tedavisi uygular yönündeki düşünce yanlış bir düşüncedir. Psikiyatrın ilk yaptığı durum incelemesidir. Sonrasında şüpheleri üzerine testler yaparak sorunun ne olduğuna ilişkin tanıyı koyar. Tanıyı koyduktan sonra bireye yönelik tedavi programını belirler. İlaç kullanımı tedavi süreçlerinden yalnızca bir tanesidir.

Psikiyatrik tedavi süreçlerinde terapi çeşitleri, ilaç ya da ilaçla beraber terapi uygulanarak hastalığın iyileştirilmesi sağlanmaktadır. Çocuk psikiyatri bölümü psikometrik değerlendirme sonucu koyulan tanıya uygun olarak tedavi süreci belirlemektedir. Çocuk psikiyatri hastalıklarında aile eğitimi tedavi sürecinin en önemli bölümlerinden birisidir. Ebeveyn davranış ve tutumları çocuklarda meydana gelen psikiyatrik hastalıkların sebebi olabildiği gibi çözümünün de büyük bir parçası olabilmektedir. Özellikle dönemsel sorunlarda (kardeş kıskançlığı, tuvalet eğitimi, uyku sorunları, uyaran eksikliği, davranış sorunları ve gelişimsel gecikme) aileye gerekli davranış eğitimi verilerek sorunun daha kolay çözülmesi sağlanmaktadır. Dönemsel sorunlarda ebeveyn tutumları oldukça önemlidir ve genellikle tek başına sorunun çözülmesini sağlayabilmektedir.

Psikiyatrik sorunlarda ilaç kullanımı yapılan neuro-psikiyatrik testler sonucu nörokimyasallar sebebi ile nöron iletişiminin kesilmesi tespit edilmesi gibi durumlarda uygulanmaktadır. Beyin işleyişi ile ilgili olan bu problemlerde ilaç ve terapi ile sorunun çözülmesi sağlanmaktadır. Aileler bu konuda uzak kalmak gibi bir yaklaşım sergilemektedirler. Bunun nedenleri arasında toplum baskısı ve yanlış bilgilenme bulunmaktadır. İlaç tedavisi sık başvurulmayan bir yöntem olmakla birlikte gerektiğinde uygulanması zorunluluk olan bir tedavi yöntemidir. Nasıl ki grip gibi bir hastalıkta bile ilaç kullanılıyorsa nöronolojik hastalıklarda da ilaç tedavisi gerekiyorsa doğru bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Çocukların ruhsal sağlığının da en az bedensel sağlıkları kadar önemli olduğunun unutulmaması ve bu konuda ebeveynlerin de bilinçlenerek çocuklarının gelişimi için en doğru yönteme başvurmaları gerekmektedir.