Psikolojik ve Psikiyatrik Testler
-
WISC-R Zeka Testi, yaş aralığı 6 ile 16 arasını kapsayan çocuklara uygulanabilen zeka testlerinden biridir. Test uygulanırken çocuğun zeka düzeyi hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla sorular sorulur.
Devamı -
WISC-IV Zeka Testi günümüzde ülkemiz genelinde kullanılan bir zeka ölçüm aracıdır. Bilinen zeka testleri arasında ülkemizde kullanılan en güvenilir ve güncel testlerden biri olan WISC-IV, WISC-R zeka testinin en son güncellenmiş halidir.
Devamı -
Anneyle bebeğin aynalı oda olarak tanımlanan bir alanda ( anne ve çocuk bir tarafta, hekim aynanın diğer tarafında) ve çocuğun hekim tarafınca izlendiğini bilmeden annesiyle iletişim kurma düzeyi değerlendirilir.
Devamı -
MOXO Sürekli Performans Testi bir çeşit online dikkat ölçme testidir. Psikiyatri kliniklerinde en çok uygulanana testlerden biri olan MOXO testi dünya genelinde kullanılan tek objektif ve aynı zamanda çeldirici test olarak bilinmektedir. Daha çok DEHB tanı teşhisinde tercih edilmektedir. MOXO, bilgisayar üzerinden 30 dakikadan kısa bir sürede yapılan bir online testtir.
Devamı -
Stanford Binet Zeka Testi, zeka düzeyi normal olarak belirlenen çerçevelerde seyretmeyen çocukların tespit edilmesi için kullanılan bir araçtır. Ayrıca Stanford Binet Zeka Testi dünya genelinde resmileşen ilk zeka testi olarak da bilinmektedir.
Devamı -
Burdon dikkat testi, çocukların dikkat düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak için yapılan bir değerlendirme testidir. Genellikle çocukların dikkat gücünü ölçmek ve bu konuda desteğe ihtiyacı olan çocuklara destek olmak için yapılan bir testtir. Dikkat dağınıklığı probleminin küçük yaşta önüne geçilebilmesi için yapılan bu testler uzman kontrolünde yapılmalı ve doğru değerlendirmeler ile adım atılmalıdır.
Devamı -
Zeka testleri birçok farklı çeşidi bulunan ve fonksiyonel olan testlerdir. Hangi yaş aralığına ve hangi yetenekleri değerlendirme gereksinimi duyulduğuna göre değişiklik gösteren testlerin büyük bir çoğunluğu kültürel testlerdir. Testlerin kültürel olma nedeni kültürün çocuklar üzerinde büyük etkileri olmasıdır.
Devamı -
D2 Dikkat Testi bireylerin dikkat düzeylerini, öğrenme becerilerini, psikomotor hızlarını, zihin konsantrasyon düzeyini ve seçici dikkat düzeyini ölçmeye yarayan çok fonksiyonlu bir testtir. Bununla birlikte ölçülen başka özellikler de vardır. Bu özelliklerden en çok dikkat çekenleri ise kişinin verilen görevi ne kadar hız ile gerçekleştirebildiği ve performans düzeyidir.
Devamı -
Frankfurter elma- armut testi, Frankfurter dikkat testi olarak da bilinmektedir. Test tamamı ile elma ve armut görsellerinden oluşmaktadır. Uygulama dönemi ise; 60 ay ile 72 ay yani 5 ile 6 yaş arasındaki çocuklar için uygundur.
Devamı -
Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi; doktor Frostig tarafından geliştirilen bir testtir. Testin amacı geliştirilmiş görsel algı saptama işlemini gerçekleştirebilmektir. Genellikle öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların yaşadıkları başarısızlıklardan biri de görsel içerikli etkinliklerdir.
Devamı -
-
Okul Olgunluğu Testi, çocuğun bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak okul eğitimi almaya hazır olup olmadığını ölçmeye yarayan bir testtir. Klinik psikologlar ve uzmanlar tarafından okul çağına geldiği düşünülen çocuklar için sıklıkla uygulanan okul olgunluğu testi ülkemizde de yaygın kullanım alanlarına sahiptir.
Devamı -
Öğrenme güçlüğü birçok alanda yaşanması muhtemel sorunlardan biridir. Özellikle matematik,okuma yazma gibi alanlarda öğrenme güçlüğü yaşanabilmektedir.
Devamı -
Çocuklarda ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıkların çözüme ulaştırılarak giderilmesi için öncelikle tanı konulması gerekir. Rahatsızlıkların fark edilmesi ve çözüm süreçleri hakkında ilerleme kat edebilmek için konulan tanılar ise belli testler aracılığı ile ortaya çıkmaktadır.
Devamı -
Çocuklar İçin Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (CY-BOCS)
Devamı -
Tik, hızlı, ani, tekrarlayıcı karakterde kaslarda kasılma şeklinde olan hareketler veya seslerdir. Tik çocukluk çağında yaygın görülen bir sorundur ve tedavi edilmediğinde sorun kişinin hayatını çok olumsuz etkileyebilir.
Devamı -
Özellikle çocuk ve ergenlerde depresyon söz konusu olduğunda sıklıkla karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Peki depresyon rahatsızlığı nasıl anlaşılır? Depresyon ve kaygı bozukluğu rahatsızlıklarının tedavisinde öncelikle hastalığın teşhis edilmesi yani tanı koyulması gerekir. Bu gibi rahatsızlıkların tanı koyma süreçlerinde çocuk ve ergenlerde depresyon ve kaygı ölçekleri kullanılarak tanı koyulabilmektedir.
Devamı