Çocuk Psikolog Doktoru Ankara
Psikiyatri ve psikoloji birbirine çok yakın ve bir o kadar da uzak iki bilim dalıdır. Psikoloji birey davranışlarının diğer birey davranışlarından nasıl etkilendiğini inceleyen bir bilim dalı iken psikiyatri ruh ve akıl sağlığını yani beyinin çalışma şeklini inceleyen bir tıp bilimidir. Psikiyatr olmak için tıp fakültesi mezunu olduktan sonra psikiyatri alanında uzmanlaşmak gerekirken psikolog olmak için psikoloji alanında yüksek lisans seviyesinde eğitime sahip olmak gerekir. Görüldüğü gibi eğitim süreçleri de birbirinden tamamen farklı olan bu alanların ortak noktası bireylerin duygusal, davranışsal ve düşünsel olarak sergiledikleri tavırdır. Çocukların gelişim süreçlerinde sergiledikleri tavır ve ruh sağlığı da büyük önem arz etmektedir.
Çocukluk dönemi yetişkinlikte beliren birçok psikolojik problemin temel bulduğu zaman olmakla birlikte çocukluk döneminde de birçok sorunla yüzleşen çocuklarımız bu süreçte de sorunlarla baş etmekte zorlanabilmektedirler. Öğrenme güçlükleri, Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozuklukları, kaygı sorunları, sınav korkuları, okul korkuları gibi sorunlar çocukluk döneminde en görülen psikolojik sorunların bazılarıdır. Bu konuda yardım almak için uzmana başvurmak her zaman yapabileceğiniz en iyi adımdır. Uzman kontrolünde çocuklarınıza sorunlarla yüzleşme ve sorunların üstesinden gelme kabiliyeti kazandırılmaktadır. Böylece sorunları ile daha kolay baş edebilen bireyler olarak yetişkinliğe geçiş yapmaktadırlar. Yetişkinlik döneminde başarılı bir birey olabilmeleri için çocuklarınızın beden sağlığı gibi ruh sağlığının da kontrol edilmesi şarttır.
Çocukluk döneminde psikolojik sorunlara neden olabilen durumları kısaca sıralamak gerekirse aile içi şiddet ve iletişimsizlik, ilgisizlik, istismar ve ihmal, taşınma, boşanmalar, ebeveyn sorunları, okul korkusu, otizm, dikkat eksikliği Hiperaktivite bozuklukları ile nörolojik bozukluklardır. Ortaya çıkmış olan psikolojik sorunun temel kaynağı araştırılırken birçok farklı test ve teknik bulunmaktadır. Bunlardan çocuğa uygun olanlar belirlenerek gerekli uygulama yapılmalı ve soruna neden olan kaynak tespit edilmelidir. Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra ancak tedavi aşamasına geçilmelidir. Sorunun kaynağı ile ilgili tanı koyma işlemini psikiyatri uzmanları yapmaktadır. Biyolojik ya da nörolojik olmayan sorunlarda terapi çözümleri ile çocukların sorunlarını yenmesi sağlanmalı ve sorunları nasıl yenecekleri konusunda yönlendirilerek cesaret kazanmaları gerekir.