Oyun Terapisi
Oyun Terapisi
Oyun terapisi çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri, eksik yönlerini geliştirebilmeleri için çocuk psikiyatri uzmanları tarafından verilen hizmetlerden biri olarak bilinir. Söz konusu çocuklar olduğunda onların hayata bakış açısını anlamak sorunun çözümü ve çocuklar ile anlaşabilmek için ciddi anlamda önem taşır. Oyun terapisi yapılırken kimi zaman çocukların sahip olduğu sorunlu davranışlar düzeltilmeye çalışılırken kimi zaman da çocukların yaşıtlarına oranla eksik olduğu konularda kendilerini tamamlamaları için destek verilir.
Çocukların hayata bakışı ile ebeveynlerin hayata bakışı bir hayli farklıdır. Bu nedenle çocukların sorunlarını çözmek için de onların gözünden hayata bakmak gerekir. Oyun terapisi bunun en kolay ve sık kullanılan yollarından biri olarak bilinmektedir. Oyun terapisi yöntemi ile çocukların gelişimine destek olunabilir, gelişimsel sorunların çözümü sağlanabilir ve sağlıklı bir büyüme süreci için çocuklara destek verilebilmektedir.
Oyun Terapisi Yöntemi Ne Zaman Gereklidir?
Oyun terapisi yöntemi daha çok 2 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkan psikolojik sorunların çözümünde etkin olarak kullanılan bir yöntemdir. Bununla birlikte oyun terapisi sadece çocukların psikolojik sorun yaşadığında başvurulan bir yöntem değildir. Aynı zamanda çocukların daha sağlıklı bir büyüme çağı geçirebilmeleri için düzenli olarak uygulanan yöntemlerden biri olarak bilinir. Özellikle çocukların doğru ve yanlış gibi farklı normları ayırt edebilmek, iyi ve kötü davranışlar arasındaki farkı ve bu davranışların sonuçlarını anlayabilmeleri için oyun terapisi yöntemi kullanılmaktadır.
Oyun Terapisi Yöntemi Faydaları Nelerdir?
Oyun terapisi yöntemi faydaları, çocukların birçok yönden farklı kazanımlar elde etmelerine olanak tanıyan yararlardır. Bu faydalardan bazılarını maddeler halinde ifade etmek gerekirse;
- Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen oyun terapisi yöntemleri beraberinde çocukların dünyayı anlamalarını kolaylaştırır.
- Çocukların duyguları ile davranışları arasında anlam bağı kurmalarına olanak tanır. Böylece davranışlarını sorgulayarak yanlış ve doğru arasındaki farkı daha kolay anlayabilir ve sorumluluk duygusu kazanmak için iyi bir başlangıç yapabilirler.
- Ortaya çıkan problemlere karşı çözüm odaklı olma yeteneğinin geliştirilmesini sağlar. Böylece çocuklar karşılarına çıkan sorunlar karşısında kaçmak yerine sorunu çözme yolunu tercih edebilirler.
- Çocukların kendilerini ifade etmeleri konusunda destek sağlar.
- Çocukların özgüven eksikliği gibi sık rastlanan psikolojik sorunlardan kurtulmalarına olanak tanır.
Düzenli olarak gerçekleştirilen oyun terapileri sonucunda çocukların yaşıtlarına oranla eksik kaldıkları konularda ya da psikolojik rahatsızlıklarının çözümünde oldukça başarılı olan yöntemlerden biridir.