Kaygı Bozuklukları
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Kaygı kişinin kendisini olası tehlikelere korumaya yönelik normal bir davranıştır. Ancak çok fazla olduğunda hayatı zorlaştıran bir hal alır. Örneğin; gece geç saatte sokakta yürürken biri tarafından zarar görme korkusuyla biraz kaygılanırız ve bu kaygı bizim bir an önce evimiz gitmemizi sağlar, ancak gündüz kalabalık bir ortamda yürürken aynı kaygılara kapılırsak bu hayatımızı güçleştiren bir şey olmaya başlar.
Kaygılar Çocukluk Çağında Nasıl Görülür? Yaş Dönemine Göre Değişir Mi?
Yetişkin yaş döneminde sıklıkla görülen kaygı bozukluğu çocukluk çağı boyunca da karşımıza çıkmaktadır. Çocukların ve ergenlerinde yoğun bir şekilde belirli bir duruma veya olaya karşı kaygı/korku hissettiğini ve bu hisle baş etmek için uygun olmayan yaptıklarını görürüz. Hayatın ilk yıllarında kaygının kaynağı yüksek es, yabancı kişiler ve beklenmedik olarlardır. Çocuk bakımverene bağlandıkça( çoğu zaman anne) kaygıları anneden ayrı kalmaya yönelir.6 yaş civarında hayvan ve karanlık korkusu artmaya başlamaktadır. Okul yıllarında odak yaralanma, ebeveyn kaybı, doğal afetler ve dış tehlikeler kaygı nesnesi olmaya başlar. Ergenlik ile beraber kaygılar daha çok sosyal durumlara kayar ve içerik performans , beğenilme ve dış görünüşle ilgili olmaya başlar.
Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Kaygılı çocuğu olan aileler çoğu zaman çocuklarının yaşadığı sıkıntıyı azaltmaya yönelik davranışlar sergilerler. Bu kısa vadede çocuğun sorunu azaltırken sorunun uzun vadede sürmesine neden olur. Ebeveynler kaygılı durumlarla uygun şekilde başederek çocuklarına doğru model olmalıdır ve çocuklarının kaygılandığı durumlarda çocuklarının uygun başetme stratejilerini uygulamalarına yardımcı olmalıdır. Kaygı bozukluğu olan çocuklarını yaşadıkları kaygılar ile ilgili eleştirel tavırlar sorunun çözümünü zorlaştırır. Uygun ebeveyn tutumları ve çocukların kaygı sorunlarıyla nasıl başetmeleri gerektiğini öğrenmek için mutlaka çocuk psikiyatrisi uzmanı doktoruna başvurun.
Kaygılar Kendiliğinden Geçer Mi?
Çocukluk ve ergenlik dönemindeki kaygılar kendiliğinden çoğu zaman geçmez, yaşla birlikte farklı klinik şekillerde görülür.