Alt Islatma (Enuresiz)
Çiş Kaçırma Sorunu Ne Kadar Sıklıkla Görülür? Kendiliğinden Geçer Mi?
Beş yaşındaki çocuklarda enüresiz nokturna %20 orannda görülür bu da 5 çocuktan birinde olduğu anlamına gelmektedir. Yaşla beraber her yıl %20 kendiliğinden azalma gösterse de ergenlik dönemi de dahil devam edebilmektedir. Enüresiz, 5 yaşını geçmiş çocuğun idrar kontrolünü sağlayamaması olarak tanımlanmaktadır. Eğer bu sorun sadece gece olursa Enüresis Noktürna; hem gece hem gündüz olursa da Enüresis Kontinium adı verilir. Çiş kaçırma sorunu bazen tıbbi sorunlarla beraber olabilir. Sadece gece çiş kaçıranlarda daha az olasılıkla beraber gündüzde sıkışma, ağrı, tuvalete yetişememe gibi belirtilerin olması halinde mesane işlevi ve kapasitesinde sorun olma ihtimali artar. Eğer bu belirtiler varsa mutlaka tıbbı yardım alınmalıdır.
Çiş Kaçırma Neden Kaynaklanır? Stresin Etkisi Var Mıdır?
Çiş kaçırma sorunu büyük oranda genetik geçiş göstermektedir. Eğer bir ebeveynde böyle bir sorun varsa bu oran %44 iken 2 ebeveynde de bu sorun varsa çocukta enüresiz görülme ihitimali %77 ‘e çıkmaktadır. Psikolojik stresler (boşanma, ayrılık, göç, kardeş doğumu vs.) çiş kaçırma sorununu tetikleyebilir. Davranışçı tedaviler çiş kaçırma sorununda oldukça etkindir. Tedavi edilmediği zaman çocuklarda özgüven sorunları ve toplumsal geri çekilme yaratan bu durumun tedavisi için çocuk psikiyatristine başvurmalısınız.
Kaka Kaçırma (Enkopresiz) Ne Sıklıkta Görülür? Başka Bir Soruna Eşlik Eder Mi?
Beş yaşındaki çocuklarda kaka kaçırma %2 oranında görülür. Kabızlık sorunun tabloya eşlik etmesi tedaviyi güçleştirmektedir. Bilimsel çalışmalar kaka kaçırma sorunu olan çocuklarda %50 oranında başka bir psikiyatrik hastalık bulunduğunu göstermektedir. Bu sorunu yaşayan çocukların ayrıntılı psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi önerilir. Tedavide davranışçı müdahaleler ve doğru ebeveyn tutumları ile oldukça hızlı şekilde yol alınmaktadır. Gerekli durumlarda nadiren ilaç tedavileri de kullanılır. Enürezis ülkemizde daha çok alt ıslatma olarak bilinen ve sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biridir. gece veya gündüz altını ıslatan çocuklar için alt ıslatma nedenleri nelerdir? Alt ıslatma sorunu nasıl çözülür? Gibi sorular bu sorun hakkında en çok sorulan sorulardır. Sizin için soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Alt Islatma Nedenleri Nelerdir?
Alt ıslatma sorununun nedenleri arasında birden çok neden olabilir. Mesane sorunları, genetik faktörler, uyku ve uyanma bozuklukları ve hormonal nedenler alt ıslatma sorununda en çok ortaya çıkan nedenlerdir. Aslında alt ıslatma sorunu yaşanan bireylerin neredeyse %97’sinde organik nedenler görülmez. Büyük oranda idrar yolu enfeksiyonu, uyku apnesi, hipertiroidizm ve şeker hastalığı gibi faktörler de alt ıslatma sorununa neden olabilmektedir. Ayrıca akşamları aşırı sıvı tüketimi yapan kişilerde de alt ıslatma sorunu görülebilmektedir. Uyanma bozukluğu yaşayan kişiler ise derin uykuya sahip olduklarını söyleyebilir veya birçok ebeveyn çocuğunu gece uyandırmakta zorlandığını dile getirebilir. Aslında birçok çocuk için alt ıslatma sorununun temel nedeni çocukların idrar keselerinin dolduğunu fark etmemeleri ve ebeveynleri tarafından gece tuvalet için uyandırılamamalarıdır. Mesane doluluğunu fark etmede zorluk birçok çocuk tarafından yaşanabilen bir durumdur. Yaşın ilerlemesi ile birlikte çoğu çocukta bu sorun kaybolur. Alt ıslatma nedenlerinden bir diğeri de idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinir. Bu sorun için uzman yardımı almak şarttır. Şeker hastalığı aşırı idrar üretimine neden olabilmektedir. Bu nedenle şeker hastalığı olan çocuklarda da alt ıslatma sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Alt Islatma Sorunu Nasıl Çözülür?
Alt ıslatma tedavisi daha çok çocuğa ve ebeveynlere sorun hakkında bilgilendirmesi ile başlar. Birçok alt ıslatma vakası kendiliğinden çözülebilmektedir. Bu tarz kendiliğinden çözülen vakaların varlığı ebeveynlerin ve çocukların sorunla baş etmelerine yardımcı olmaktadır. Alt ıslatma (enürezis) sorununun tedavisinde aile ve çocuğun etkin katılımı olması gerekir. Uzman aile ve çocuk için birçok önlem ve öneri sunar. Bu öneri ve önlemlere mutlaka uyulmalı. Ayrıca uzman tarafından çocuğun günlük sıvı tüketimi düzene sokulur. Eğer çocuğun kabızlık sorunu varsa çocuk için diyet planı yapılır. Çocuğun uzun süre televizyon seyretmemesi gerekir. Ayrıca uzun süre oturmasına neden olan bilgisayar oyunlarına da sınır konulur. Çocuğun 2 saatte bir düzenli olarak idrarını yapması sağlanır. Bu ve bunun gibi öneriler ile alt ıslatma sorunu tedavi edilebilir. Günümüzde birçok çocuğun aktif olarak yaşadığı sorunlardan biri olan alt ıslatma sorunu için zamanında uzman desteği almak çoğu zaman sorundan kurtulmak için yeterli olmaktadır.